Translate

2013 m. spalio 27 d., sekmadienis

Apie spanguoles

Spanguolių uogos nuo seno žinomos kaip vienos vertingiausių. Jose gausu įvairių mineralinių medžiagų: magnio, fosforo, kalcio, jodo, geležies, vario, mangano ir kitų. Organizmui mineralinės druskos reikalingos ne mažiau kaip ir kitos maistinės medžiagos, nes jos reguliuoja medžiagų apykaitą bei virškinimą. Spanguolėse yra 89,5 proc. vandens, 0,5 proc. baltymų, 3,5 proc. cukraus, 2 proc. ląstelienos, 0,7 proc. pektino, 2,2 proc. rūgščių, taip pat glikozidų, vitaminų B1, B2, E, P, šiek tiek karoteno. 100 g spanguolių yra 15 mg vitamino C.



Nauda sveikatai:

• Spanguolių uogose esantys fenoliniai junginiai stiprina kapiliarų sieneles, didina kraujagyslių elastingumą, mažina uždegimų procesus bei aterosklerozę. Uogose esanti biologiškai aktyvi medžiaga betainas padeda mažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje.

• Spanguolėse esantis kvarcetinas, rutinas ir kiti flavanoidai veikia kaip antioksidantai, todėl šias uogas patariama valgyti ir patiriantiems stresą, nes dėl jo sutrinka natūrali antioksidantų gamyba žmogaus organizme.

• Spanguolėse nėra riebalų, todėl jas gali valgyti vengiantieji kaloringų maisto produktų. Šios uogos puikiai tinka skaninti įvairius patiekalus nes nedidina jų energetinės vertės.

• Šiuolaikiniais medicinos tyrimais įrodyta, kaip spanguolėse yra tam tikros medžiagos, kuri bakterijoms neleidžia prisitvirtinti prie šlapimo takų gleivinės.

• Džiovintose spanguolėse yra daug gliukozės ir fruktozės, todėl jos gerai malšina alkį.


• Vitaminas C stimuliuoja interferono gamybą, todėl persišaldžius ar susirgus gripu nepakeičiami yra juo turtingi vaisiai ir uogos: citrina, šermukšnis, spanguolės, putino uogos.

• Viduriuojant - 2 valg. šaukštus spanguolių lapų bei uogų užpilti 2 stiklinėmis karšto vandens. 10 min. pavirinti ant silpnos ugnies, atvėsinti, perkošti ir gerti po 0,5 stiklinės 4 kartus per dieną.

• Uogos ir sultys vartojamos apetito gerinimui, po sunkių ligų, kurias lydėjo aukšta temperatūra. Paprastųjų spanguolių sulčių pH 2,91, o tokia vandenilio jonų koncentracija nepalanki daugelio mikroorganizmų augimui ir vystymuisi.

• Trumparegystė veiksmingai gydoma spanguolėmis. Reikia kasdien suvalgyti po 1/2 stiklinės uogų (galima su medumi arba cukrumi).

• Spanguolių, medaus ir alijočiaus mišinys kraujo gerinimui: puse litro spanguoliu, puse litro medaus ir alijošio augalo trys sultingus stiebus. Paruošimas: alijošiu supjaustome gabaleliais, sutriname spanguoles viska sumaišome su medumi sudedame i stiklini inda ir palaikome penkias dienas, tada kas ryta prieš valgi šio mišinio vartojame po arbatini šaukšteli maždaug menesi. Pasijusite stipresni, energingesni bei jusu kraujo savybes pageres.

• Spanguolių sultys su medumi geriamos sergant angina, reumatu, stipriai kosint, esant bendram silpnumui, avitaminozei.

• Spanguolių sultys maišytos kartu su raudonuoju burokėliu (1:1) – efektyvus liaudiškas vaistas nuo kraujagyslių spazmų, hipertonijos, padeda kompleksiškai gydant kai kurias skrandžio ir kepenų ligas.

• Spanguolių sultys gydo pūlingas žaizdas ir paviršinius nudegimus. Panašiai gydo ir iš trintų spanguolių pagamintas tepalas.

• Spanguolių sultimis galima gydyti pūlingas odos žaizdas. Sergant sausąja egzema arba žvyneline, dedami spanguolių sulčių kompresai.

• Spanguolių nuoviras naudojamas vonioms - sergant reumatu ir norint sumažinti druskų nuosėdas.

• Dar viena naudinga savybė – unikali spanguolėse esanti medžiaga stabdo dantenų ligas, trukdo bakterijoms prisitvirtinti burnos ertmėje. Taip pat yra teigiama, kad spanguolėse esančios veikliosios medžiagos padeda slopinti auglių vystymąsi. Kvarcetinas, rutinas bei kiti flavanoidai veikia kaip antioksidantai, todėl šias uogas patariamaų valgyti ir patiriantiems stresą – mat dėl jo sutrinka natūrali antioksidantų gamyba žmogaus organizme.


PERSPĖJIMAS:
Spanguolės netinka sergantiesiems skrandžio, dvylikapirštės žarnos opalige, taip pat kepenų ligomis. Tad tokiems žmonėms reikėtų atsargiau vartoti trintas spanguoles ar grynas jų sultis.



Apsirgus pabandykite gydytis natūraliomis priemonėmis, brangieji,
Ingrida

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.